Groep 8 van basisschool de Zonzeel op visite met gebak

Zestien leerlingen van groep 8 van de Zonzeel in Terheijden deden mee aan het zogenaamde gebaksplan. De leerlingen gaan op de koffie bij iemand die ze misschien niet zo goed kennen, maar waarvan ze denken dat hij/zij een bezoekje erg op prijs stelt. En wat is er leuker dan gratis gebakjes mee te nemen?

Het gebaksplan is in 2019 gestart. Een mooie samenwerking met de basisscholen en Surplus Welzijn. Leerlingen gaan op bezoek bij mensen waarvan ze vermoeden dat ze weinig bezoek krijgen of waarvan ze weten dat ze het moeilijk hebben. Steeds is een andere school aan de beurt.

Het gebaksplan

Om alles in goede banen te leiden worden goede afspraken gemaakt. Medewerkers van Surplus Welzijn gaan eerst naar groep 8 om uit te leggen wat de bedoeling is. De leerlingen krijgen flyers met de uitleg en kaartjes mee waarop een datum staat en de aankondiging dat iemand een gebakje wil komen eten. Dit kaartje kunnen ze aan iemand geven. Op de afgesproken dag worden de gebakjes door Surplus Welzijn op school afgegeven. De leerlingen die meedoen krijgen de gebakjes mee. Eén voor diegene bij wie ze op bezoek gaan en één voor zichzelf. Soms gaan leerlingen liever met zijn tweeën en dan krijgen ze drie gebakjes mee. Het doel is om een hoop gezellige momenten te creëren, jong en oud te verbinden en de sociale cohesie te versterken. Tasha van Dam is namens Surplus betrokken bij het gebaksplan: “Mooi om te zien hoe enthousiast leerlingen én degenen die bezocht worden zijn. We horen terug dat er vaker aandacht moet zijn voor mensen die het moeilijk hebben en dat leerlingen het anderen aanraden om mee te doen en dat het heel gezellig was. Degenen die bezocht worden geven aan dat ze het een leuk initiatief vinden en dat het vaker uitgevoerd mag worden. Na afloop nemen wij met toestemming contact op met diegenen die een bezoekje hebben gehad. Enerzijds om te informeren hoe zij het ervaren hebben, anderzijds om te vragen of wij vanuit Surplus Welzijn nog iets kunnen betekenen.”

Surplus in Drimmelen

Surplus biedt in de gemeente Drimmelen maatschappelijk werk, welzijn op recept, schuldhulpverlening, sociaal raadsliedenwerk, jongerenwerk, buurtsportcoaches (voor jeugd en ouderen), Huiskamers d’n Hartel en Ganshoek, activiteitencoach en Palliatieve Terminale Zorg.