12-09 t/m 29-09: Expositie Zuiderwaterlinie in gemeentehuis Drimmelen

Naam evenement:
12-09 t/m 29-09: Expositie Zuiderwaterlinie in gemeentehuis Drimmelen
Datum:
12 september 2017  - 29 september, 2017
Tijden:
Zie omschrijving voor diverse tijden
Locatie:
Gemeentehuis, Made
Toegangsprijs:
Vrij toegankelijk
Kaartverkoop:
Vrij toegankelijk
Organisator:
Heemkundekring Made en Drimmelen
Telefoon:
06-27204520

Beschrijving

Vanaf dinsdag 12 september tot en met vrijdag 29 september is een expositie over de Zuiderwaterlinie te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis van Drimmelen.

De tentoonstelling is geopend gedurende de openingstijden van het gemeentehuis:

  • Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.00 uur;
  • Donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur;
  • Vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur;
  • Gedurende elke openbare vergadering in de avonduren.

De toegang is gratis.

De Zuiderwaterlinie is een van de waterlinies waarmee Nederland zich vanaf ca 1700 beschermde tegen aanvallen van vreemde mogendheden. Meer bekend bij het grote publiek is de Hollandse waterlinie, waarvoor onlangs de status van Unesco werelderfgoed is aangevraagd. De Hollandse waterlinie beschermde Holland op de oostflank, de Zuiderwaterlinie beschermde Holland op de zuidflank.

De vestingstad Geertruidenberg maakte onderdeel uit van de Zuiderwaterlinie, evenals de Houtse Linies en de Linie van de Munnikenhof. Deze Linies waren extra versterkingen op de hogere zandgronden omdat deze niet onder water gezet konden worden. Menno van Coehoorn vervolmaakte deze linies in een groot lint van verdedigingswerken dat in Noord-Brabant van Bergen op Zoom naar Grave loopt. Samen met een aantal inundatiegebieden zijn deze twee Linies de verdediging tussen de vestingsteden Breda en Geertruidenberg.

In tijden van oorlogsdreiging kon men het gehele gebied van de linies onder water zetten. De ideale waterdiepte was daarbij ca 40 cm. Te diep voor paard en wagen en te ondiep voor boten. 

In 1830 werd de Zuiderwaterlinie nog versterkt in verband met de Belgische opstand.

Indien een bezoeker vragen heeft of uitleg wil over deze Zuiderwaterlinie dan is Cor Knoop altijd bereid om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Indien hij zelf daar niet aanwezig is, dan kan men hem tijdens de openingsuren van de expositie altijd bellen op 06-27204520.

 

Deel bericht:

 Reacties:

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Aanbiedingen

Winkels, horeca en bedrijven